De coronacrisis onderstreept het belang van gezondheid en veiligheid, ook op het werk. Het virus, de crisis en de economische gevolgen zorgen ervoor dat we allerlei maatregelen nemen. De arbowet schrijft altijd al een veilige werkomgeving voor – maar in hoeverre zijn de huidige maatregelen hiervoor toereikend?

Werkgevers verantwoordelijk voor veilige werkomgeving

Corona is een gevaar voor de gezondheid. Vandaar ook dat er maatregelen op nationaal niveau zijn genomen, zoals de intelligente lockdown en 1,5 meter afstand. Op het werk zijn verschillende maatregelen daarom ook verplicht.

Een veilige werkplek is echter een basale eis vanuit de arbowet. Het opstellen van een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) is bijvoorbeeld verplicht voor ieder bedrijf met meer dan 25 werknemers. Een organisatie dient daarmee alle risico’s voor gezondheid en veiligheid op een rij te zetten, inclusief een plan om die te verminderen.

Extra veiligheidsrisico’s met corona

In de coronacrisis lopen sommige werknemers extra risico doordat ze veelvuldig met andere mensen in contact komen. Denk bijvoorbeeld aan dienstverleners. Zelfs onderling op kantoor kan het contact met collega’s funest zijn.

In een eerder blogartikel hadden we het over de toenemende agressie in huishoudens door corona; ook in winkels krijgen werknemers hier meer mee te maken (zie bijvoorbeeld dit artikel op NU.nl) De coronacrisis heeft daarnaast tot gevolg dat we steeds vaker alleen werken (bijvoorbeeld thuis, maar ook op afspraak). Voor die alleenwerkers is het goed veiligheid te waarborgen, zeker wanneer ze in risicovollere beroepen zitten, die te maken kunnen krijgen met agressie, geweld of ongevallen.

De arbowet is hierbij het uitgangspunt: een werkplek moet altijd veilig zijn. Werkgevers zijn verantwoordelijk om tijdens en na corona (met extra maatregelen) de veiligheid en gezondheid te waarborgen, maar zullen ook blijvend moeten focussen op risico’s als agressie en geweld. Hoe kan hiervoor gezorgd worden, naast het behouden van 1,5 meter afstand?

Voldoe aan de arbowet met SAFE

Juist om die beroepsgroepen te beschermen die vaak alleen werken of kwetsbaar zijn voor bijvoorbeeld agressie en geweld, hebben wij SAFE in het leven geroepen. Met de alarmeringsapp en verborgen noodknop sla je als medewerker ongemerkt alarm in noodsituaties. Zo sta je er nooit alleen voor en voldoe je aan de arbowet – coronacrisis of niet.

Benieuwd hoe de SAFE alarm app jouw bedrijf een veilige werkomgeving kan geven? Download de brochure.

Categorieën: Nieuws, Onderzoek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Voel je veilig met personenalarmering van SAFE

Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.

Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.

Hoe werkt het?