Ziekteverzuim zorgwekkend hoog

Vrijwel in elke branche neemt het percentage verzuim toe. Vooral in de zorg zijn de cijfers alarmerend hoog. In het vierde kwartaal van 2020 was het verzuimpercentage in deze branche 6,9%. Dat is het hoogste percentage sinds 2002.

Ziekteverzuim verlagen? Psychosociale arbeidsbelasting is een belangrijke factor

Een belangrijke oorzaak van de toename in het ziekteverzuim is psychosociale arbeidsbelasting. Medewerkers kunnen overspannen of gestrest raken, met ziekteverzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid als gevolg.

Het gemiddeld ziekteverzuim ten gevolge van psychosociale arbeidsbelasting ligt op 290 ziektedagen. Dat is 113 dagen langer dan in 2016. Een flinke zorg die veel kosten met zich meebrengt. En hoe voorkom je die torenhoge kosten? Kortom: Hoe kan je ziekteverzuim verlagen?

Het percentage ziekteverzuim neemt elk jaar toe:

percentage verzuim neemt elk jaar toe - toename verzuim psychisch

Nadelige gevolgen ziekteverzuim

Een zieke werknemer kost anderhalf tot tweeënhalf keer meer dan de bruto loonkosten. Maar wist je dat de onderliggende oorzaken van ziekteverzuim ook problematische gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering? Deze hebben negatieve impact op de motivatie, betrokkenheid en het werkplezier. Daarnaast kunnen het imago en de concurrentiepositie ook worden benadeeld. We zetten alle feiten op een rij:

  • Een zieke medewerker kost gemiddeld €65.000 per jaar

  • Bij ziekte is er vervanging, intensieve verzuimbegeleiding, en hulp bij re-integratie nodig

  • Verzuim gaat vaak gepaard met omzet- en/of productieverlies

  • Toename ziekteverzuim verhoogt de werkdruk voor overig personeel

ziekte ziek thuis ziekteverzuim verzuim verlagen

Hoe ga je als werkgever om met het toenemende ziekteverzuim?

Pak het probleem aan bij de kern: minimaliseer de impact van psychosociale factoren zoals agressie, geweld, intimidatie.

Zet in op arbeidsveiligheid en bescherm medewerkers met een persoonlijke alarmknop. Daarmee kunnen zij alarm slaan in geval van nood.

Wil jij weten hoe je met een persoonlijke alarmoplossing minimaal €65.000 euro per jaar bespaard?

In deze whitepaper ‘Ziekteverzuim verlagen met een alarmoplossing’ laten we zien hoe een alarmknop veiligheid verhoogt en minimaal €65.000 per medewerker per jaar kan besparen. Download nu gratis.

ziekteverzuim verlagen

Download de whitepaper

Vul onderstaand formulier in en je krijgt de whitepaper direct opgestuurd.