Door de coronacrisis zijn veel Nederlanders vaker thuis te vinden, met elkaar. Dat leidt in sommige situaties tot meer huiselijk geweld. Hoe ga je ermee om?

Minder veiligheid in huis

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) António Guterres heeft gewaarschuwd voor meer huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. Door lockdowns is iedereen meer in huis. Zo worden vrouwen en kinderen meer geconfronteerd met hun mishandelaars. Guterres verwacht daarom een stijging in agressie en geweld door corona.

Vooralsnog zijn er niet meer meldingen van huiselijk geweld in Nederland bij de organisatie Veilig Thuis. Echter hebben hulpdiensten ook minder toezicht hierop door diezelfde lockdowns. Corona laat zien dat je altijd alert moet zijn voor risicovolle situaties.

Omgaan met agressie en geweld door corona

Agressie en geweld zijn van alle tijden. De coronacrisis wakkert het echter verder aan. Mocht het bij jou thuis voorkomen, is het sowieso belangrijk aangifte te doen of contact op te nemen met een organisatie als Veilig Thuis.

Voor omstanders en hulpverleners is het echter ook goed om op te letten wat er gaande is binnen bepaalde gezinnen. Wat voor soort agressie of geweld vindt er plaats en hoe herken ik die? Welke maatregelen kunnen er getroffen worden, naast het doen van aangifte? Eerder schreven wij een eBook over de verschillende vormen van agressie en geweld, hoe deze te herkennen en hoe ermee om te gaan.

Benieuwd geworden naar het eBook? Download ‘Hoe ga je om met agressie & geweld?’ nu gratis.

SAFE is een alarmeringsapp voor ambulante medewerkers. Op huisbezoek kun je onverwachts in een noodsituatie terechtkomen. Met de SAFE alarm app sla je dan ongemerkt alarm. Zo staat veilig ambulant werk bij ons voorop.

Categorieën: Nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Voel je veilig met personenalarmering van SAFE

Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.

Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.

Hoe werkt het?