Met een professionele alarmknop kunnen medewerkers alarmeren wanneer zich een noodsituatie voordoet. Dat is nuttig wanneer de veiligheid van medewerkers extra aandacht nodig heeft. Bijvoorbeeld als er risico is op ongewenst gedrag. Maar waar moet je op letten in de zoektocht naar een geschikte alarmknop?

Op deze punten moet je letten wanneer je professionele alarmknoppen wilt vergelijken

De verschillen tussen de alarmknoppen op de markt lopen nogal uiteen. Omdat de ene knop de andere niet is, zetten wij zeven punten op een rij waar je op moet letten bij de overweging van een professionele alarmknop.

professionele alarmknoppen bij agressie

1. Een app, alarmknop met app of een losstaand apparaat?

Er zijn grofweg drie soorten alarmknoppen:

  • Alarmknoppen met bijbehorende app
  • Losstaande alarmknoppen
  • Enkel een app om te alarmeren

Alarmknoppen met bijbehorende app

Ten eerste de alarmknoppen met bijbehorende app. Bij deze oplossing staat de alarmknop in verbinding met een mobiele telefoon. Handig, aangezien iedereen tegenwoordig zijn telefoon overal bij zich draagt. Je kan de alarmknop dus zien als een kleine toevoeging aan de mobiele telefoon. Via een draadloze verbinding worden alle gegevens verzonden naar de app.

Losstaande alarmknoppen

De losstaande alarmknoppen werken daarentegen op zichzelf. Dat betekent dat je het niet hoeft te koppelen aan een app of ander systeem. Alle gegevens worden op het apparaat zelf geregistreerd. Je kan het apparaat dus zien als een losstaand toestel. Iets wat je, naast je telefoon, ook altijd en overal mee naar toe moet dragen.

Mobiele app

Ten slotte zijn er ook alarmknoppen die enkel werken in de vorm van een mobiele app en dus zonder fysieke alarmknop. Als je alarm wilt slaan zal je dus je telefoon moeten ontgrendelen en de app moeten openen. Helaas lukt dat niet altijd. Denk bijvoorbeeld aan iemand die is gevallen en niet in de gelegenheid is om zijn telefoon te pakken. Ook kost het onnodig veel tijd in een situatie waar elke seconde telt. Houd hier dus rekening mee in de zoektocht naar een geschikte alarmknop.

2. Prijs

Afhankelijk van wat de behoefte is, kunnen de prijzen enorm uiteen lopen. Over het algemeen zijn oplossingen met een losstaande knop duurder. Dat komt omdat de alarmknop volledig op zichzelf werkt en alle gegevens op het apparaat zelf registreert. De prijs van een losstaande knop kan daarom oplopen tot wel €400,- per knop. Ga je voor een alarmknop die is gekoppeld aan een app, dan liggen de kosten rond de €25,-. Dat kan een groot verschil maken, als je bijvoorbeeld 100 alarmknoppen besteld, kan dat al €3750,- schelen!

3. Het formaat van de knop

Een belangrijk punt om op te letten is de grootte van de knop. Zeker bij losstaande alarmknoppen zijn de knoppen erg groot. Dit omdat er geen extern systeem is, zoals een app, waarin gegevens worden geregistreerd. Alarmknoppen die aan een apparaat zijn gekoppeld, zijn om die reden kleiner en compacter. Die kun je makkelijker bij je dragen, bijvoorbeeld door deze te bevestigen aan kleding of aan de BH-band. Ideaal om onopvallend te alarmeren.

4. Batterijduur

De batterijduur kan per alarmknop enorm verschillen. Over het algemeen werken losstaande knoppen op een accu en zijn dus oplaadbaar. De accu van deze knoppen gaat gemiddeld 3 dagen mee, en bij intensief gebruik slechts 1 dag. Dat betekent dus dat de alarmknop minimaal eens per twee dagen opgeladen moet worden. Dat zorgt voor extra handelingen voordat men de knop in gebruik kan nemen.

In tegenstelling tot de losstaande alarmknoppen hebben alarmknoppen die aan een app zijn gekoppeld vaak weinig stroom nodig waardoor de batterij lang meegaat. Zo ook de alarmknop van de SAFE-app. Deze gaat gemiddeld 3 jaar mee. Dat betekent dat je 3 jaar lang de batterij niet hoeft op te laden, en dat de alarmknop altijd en overal werkt. Wanneer deze leeg is kun je de batterij zelf eenvoudig vervangen.

5. Hoe wordt de locatie bepaald?

Veel oplossingen werken met slechts één locatiebepaling systeem, zoals GPS. Helaas is GPS vaak niet 100% accuraat. In een gebouw met etages kan je met GPS bijvoorbeeld geen exacte locatie bepalen. GPS kan geen hoogte inschatten en kan dus niet aan hulpverleners doorgeven op welke etage de persoon in nood zich bevindt.

Alarm oplossingen met meerdere vormen van locatiebepaling kunnen altijd en overal een exacte locatie garanderen. Zo maakt de SAFE-app naast GPS en andere locatiebepaling systemen gebruik van de live locatie tracker. Met de live locatie tracker wordt de locatie constant bijgehouden, ook als de persoon zich verplaatst. De verschillende vormen van locatiebepaling zorgen ervoor dat een exacte locatie wordt gegarandeerd. Dit is cruciaal wanneer de noodzakelijke hulp snel ter plekke moet zijn.

6. Alarmopvolging door externe partij(en) of directe collega’s

Wie gaat het alarm ontvangen? En wie gaat het alarm opvolgen? Het zijn vragen waar je misschien nu nog niet bij stilstaat, maar die in een noodsituatie van groot belang zijn. Er zijn hier namelijk verschillende oplossingen voor. Zo is het ene systeem gespecialiseerd in opvolging door een alarmcentrale, terwijl het andere bijvoorbeeld focust op opvolging door directe collega’s.

Opvolging door collega’s kan in veel gevallen de-escalerend werken. Neem bijvoorbeeld de gezondheidszorg; omdat collega’s meestal op de hoogte van de situatie zijn, wordt de impact op de cliënt geminimaliseerd. Dat zorgt voor een sterkere relatie tussen cliënt en zorgverlener. Een alarmcentrale is daarentegen een externe partij en dus een ‘buitenstaander’. Kies deze vorm van alarmopvolging als je wilt dat een externe partij jouw alarmen opvolgt en 24/7 beschikbaar is.

7. Rapportages

De professionele alarmknop kan verschillende doelen hebben. Zo kan arbeidsveiligheid verhogen een doel zijn, maar ook het minimaliseren van de impact van agressie. Natuurlijk moet een doel meetbaar zijn. Ga daarom na of het systeem werkt met rapportages. Met de concrete informatie uit deze rapportages krijg je inzicht in het gebruik, kun je noodsituaties analyseren en sturen op de veiligheid van jouw medewerkers. De SAFE-app werkt met realtime rapportages. Je leest er hier alles over.

8. Kan je met de oplossing puur alarmeren of biedt het meer functionaliteiten?

In jouw zoektocht is het ook goed om stil te staan bij de lange termijn doelen van personenalarmering. Wil je dat medewerkers zich veiliger voelen door alleen een alarmknop te bieden? Of wil je dat het systeem bijdraagt aan het teamverband, efficiënt werken en de veiligheid binnen het team?

Omdat wij bij SAFE inspelen op het gevoel van veiligheid, zijn er extra functionaliteiten geïmplementeerd die hieraan bijdragen. Naast vele andere functionaliteiten werkt de SAFE-app met een teampagina, waarin collega’s direct inzicht krijgen in wie bereikbaar is en wat hun functietitel is. Ook kunnen ze direct contact met elkaar opnemen vanuit de app. Een concreet overzicht van de functionaliteiten vind je hier.

Personenalarmering van SAFE Apps

Bij SAFE Apps werken we met een alarm app en fysieke noodknop. Deze is gekoppeld aan een mobiele telefoon. Met één druk op de knop wordt een alarmbericht verzonden naar de juiste mensen. Zij ontvangen een notificatie en kunnen dit alarm direct opvolgen.

  • Kleine en compacte alarmknop waarmee men onopvallend kan alarmeren

  • Werkt op batterij: gaat 3 jaar mee, eenvoudig zelf te vervangen

  • Inclusief management portaal met gedetailleerde rapportages

  • Teamopvolging: snellere en de-escalerende vorm van opvolging

  • Al vanaf €0,28 per medewerker per dag

safe alarmpagina blur incl. knoppen-min

Download de gratis brochure

Benieuwd naar de mogelijkheden van de SAFE-app en alarmknop in jouw organisatie? Download dan de gratis brochure via onderstaande knop.

Download brochure
safe apps brochure personenalarmering
Categorieën: Nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Voel je veilig met personenalarmering van SAFE

Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.

Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.

Hoe werkt het?