Boa’s krijgen meer en meer te maken met agressie. Naar aanleiding van het toenemende aantal geweldsincidenten protesteerden 80 boa’s recentelijk nog op de Dam in Amsterdam.
Meer en meer agressie
Ruim een week na de protesten zijn er in een café in het Noord-Hollandse Medemblik twee boa’s mishandeld en vastgehouden. De boa’s zouden de bezoekers aangesproken hebben op het niet naleven van de corona maatregelen. Daarbij hebben de bezoekers ook de mobiele telefoons van de boa’s afgenomen. Dat betekende dat de boa’s geen mogelijkheid meer hadden om hun collega’s of hulpdiensten in te schakelen.
Ook Het Parool ging afgelopen maand in op het aantal geweldsincidenten tegen boa’s. De enorme toename hiervan heeft ervoor gezorgd dat veel boa’s er mentaal doorheen zitten. Een uitbreiding van de boa-uitrusting zou dit kunnen tegengaan. Boa’s willen beschikking over meer tools om zo hun veiligheid te waarborgen.
Handhaven van coronamaatregelen leidt tot meer agressie
Boa’s hebben behoefte aan extra verdedigingsmiddelen omdat zij de eerste zijn die worden geconfronteerd met overtreders. Daarnaast wordt het handhaven van corona maatregelen voornamelijk aan boa’s overgelaten. Het komt ondertussen al regelmatig voor dat een waarschuwing of het uitschrijven van een boete leidt tot een vechtpartij. Vooral onder de jongeren gaat het mis. Wanneer zij bijvoorbeeld worden aangesproken op samenscholing, dan worden de boa’s bespuugd, uitgedaagd of aangevallen.
Behoefte aan uitbreiding boa-uitrusting
In een eerder artikel gaven we al aan dat Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie het gebruik van een wapenstok geen goed idee vindt. Ondanks dat minister Grapperhaus boa’s niet wil bewapenen met wapenstokken, willen boa’s juist wel tools die hun veiligheid kunnen waarborgen. Niet elke tool hoeft perse een wapen te zijn om toch veiligheid van medewerkers te waarborgen.
Met de SAFE app en alarmknop sla je als boa ongemerkt alarm. De app is ontwikkeld voor ambulante medewerkers die te maken krijgen met agressie en geweld. Denk bijvoorbeeld aan sociale wijkteams en ggz-instellingen. Uit de praktijk blijkt namelijk dat alarm slaan met een mobiele telefoon zorgt voor meer agressie. In het geval van de boa’s in Medemblik was er zelfs geen mogelijkheid om via hun mobiel telefoons alarm te slaan, want die waren in beslag genomen. Met de verborgen noodknop van SAFE, is hulp binnen no-time onderweg! Meer weten over de SAFE Alarmeringsapp en Noodknop? Download dan hier onze gratis brochure.
Gerelateerde artikelen
Voel je veilig met personenalarmering van SAFE
Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.
Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.