Van een burn-out hebben tot te maken krijgen met agressie en geweld op de werkvloer. Er zijn veel factoren die een gezonde, veilige werkomgeving in de weg kunnen staan. Gelukkig bestaan er genoeg boeken die je hierbij op weg kunnen helpen. We zetten vijf boeken over gezond en veilig werken voor je op een rij.

Mentale en fysieke gezondheid en een veilige werkomgeving zijn belangrijk voor het goed kunnen presteren. Maar hoe zorg je hiervoor? Deze vijf boeken over gezond en veilig werken representeren de verschillende vormen van gezondheid en veiligheid die aandacht nodig hebben op de werkvloer. Veel leesplezier!

1. Anita Roelands – Nooit meer burn-out

Een van de meest voorkomende gevolgen van een hoge werkdruk – en daarmee vaak verslechterende gezondheid – is een burn-out. Hoe ga je hiermee om? En, nog belangrijker, hoe voorkom je dit? Roelands vertelt het uitgebreid en toch ook simpel in drie stappen, met een gestructureerd zelfhulpprogramma.

2. Wibo Koole – Mindful werken

De stress en werkdruk die veel mensen ervaren, kunnen hun tol eisen en ervoor zorgen dat iemand geen plezier meer heeft in zijn of haar werk. In zijn boek geeft Koole een oplossing: mindfulness. Ook op de werkvloer kan dit toegepast worden, door het evenwichtig combineren van actie en reflectie.

3. Hannie van Genderen – Patronen doorbreken

Het herkennen van bepaalde negatieve gevoelens en gewoonten, zeker op het werk, kan wel eens moeilijk zijn. Laat staan om die gewoonten te veranderen. Waarom blijf je steeds dezelfde fouten maken in je leven, bijvoorbeeld op het gebied van je eigen gezondheid? Van Genderen geeft aan dat dit door hardnekkige patronen komt; in haar boek legt ze dan ook uit hoe je die patronen kunt doorbreken. Voor een gezonder, veiliger en vooral ook gelukkiger werkleven.

4. Stephen R. Covey – The 7 habits of highly effective people

Als je eenmaal inziet dat dingen anders moeten voor een gezondere werkplek, wil je er natuurlijk iets aan doen. Tegelijkertijd is het belangrijk om ook productief te blijven op werk tijdens die verandering. Covey legt haarfijn uit hoe je beide ambities met elkaar kunt combineren. Zo vervul je je persoonlijke ambities en doe je dit op een gezonde manier.

5. Geuk Schuur – Omgaan met agressie

Soms liggen de gezondheidsrisico’s van je werk echter niet alleen bij jezelf. Veel mensen die tijdens hun werk in contact komen met externen (bijv. klanten, cliënten), kunnen namelijk te maken krijgen met agressie en geweld. Wat kun je doen als je alsnog in zo’n gevaarlijke situatie terechtkomt? Scheur geeft alle tips en tricks om ook de patronen van een ander te kunnen doorgronden. Het boek was initieel bedoeld voor medewerkers in de zorg, maar de inzichten ervan zijn breed toepasbaar.

Bonustip: eBook omgaan met agressie en geweld

Met het oog op toenemende agressie en geweld tegen sociaal werkers, schreven wij een eBook. Hierin gaan we dieper in op agressievormen, hoe ze te herkennen en wat ertegen te doen. Daarmee dragen we graag verder bij aan een gezonde, veilige werkomgeving voor iedereen. Download het eBook nu gratis.

Categorieën: Nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Voel je veilig met personenalarmering van SAFE

Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.

Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.

Hoe werkt het?