Ongewenst gedrag komt voor in een scala aan sectoren. Het varieert van agressie tot pesten en vormt voor velen een structureel probleem. In de onderstaande infographic over ongewenst gedrag geven we een overzicht.

Volgens de Arbowet bestaat ongewenst gedrag uit agressie, discriminatie, (seksuele) intimidatie en pesten. Op basis van verschillende onderzoeken van het CBS & TNO, het Openbaar Ministerie, en woningcorporatievereniging Aedes, maakten we onderstaande infographic. Hierin lichten we de verschillende vormen van ongewenst gedrag uit voor de zorg, gemeenten, woningcorporaties, winkels en het onderwijs.

Infographic ongewenst gedrag

Deel de infographic op je website

Kopiëer onderstaande HTML-code en plaats deze op je website. Als je je muis boven het onderstaande blok met code plaatst, verschijnt er een kopieer-knop rechtsboven.

Kopieer

Ongewenst gedrag hoog bij zorg, gemeenten en woningcorporatie

Binnen zorg en welzijn zijn de cijfers het hoogst. Meer dan de helft van de zorgmedewerkers (52,4%) krijgt ermee te maken, met name in de vorm van agressie, geweld en intimidatie door patiënten. Ook gemeenten (39,5%) en woningcorporaties (35,2%) hebben hoge percentages voor diezelfde vormen door externen. De laatste twee sectoren zien bovendien een problematische stijgende trend in de afgelopen jaren.

Winkels (27,5%) en onderwijs (27,2%) volgen kort daarop en presenteren verschillende cases. Bij winkels komen vrijwel alle vormen van ongewenst gedrag voor door klanten, terwijl er in het onderwijs met name veel docenten gepest worden door leerlingen.

Maatregelen tegen agressie & geweld

Hoe ga je om met ongepast gedrag op de werkvloer? Eerder schreven wij een eBook over omgaan met agressie en geweld – twee belangrijke aspecten van ongewenst gedrag. Daarin beschrijven we de verschillende vormen van agressie (bijvoorbeeld instrumentele agressie), hoe die te herkennen en hoe ermee om te gaan. Voorbereiding en bijbehorende maatregelen, zoals schakelen met een collega, zijn hierbij van groot belang.

Tegelijkertijd is die voorbereiding soms onvoldoende. Dergelijk gedrag kan je in een moment overvallen. De werkgever zal dus meer zijn verantwoordelijkheid moeten nemen om voor een passende oplossing te zorgen.

Schakel hulp in met de SAFE alarmeringsapp

Het waarborgen van veiligheid van werknemers is essentieel. Met het oog op toenemende agressie en geweld in verschillende sectoren, hebben wij samen met professionals de SAFE alarm app ontwikkeld. Daarmee sla je onopvallend alarm in noodsituaties.

Download

Download de brochure voor meer informatie

SAFE Apps Brochure 2021

Met de SAFE-app en onopvallende alarmknop heb je ongewenst gedrag beter in de hand en werken we samen aan een veilige werkplek. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Download nu de gratis brochure.

Download
Categorieën: Infographics

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Voel je veilig met personenalarmering van SAFE

Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.

Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.

Hoe werkt het?