De impact van agressie op de werkvloer kan enorm zijn. Medewerkers kunnen last krijgen van psychische en lichamelijk klachten, met grote gevolgen voor de continuïteit van de organisatie.

De gegevens in deze infographic zijn gebaseerd op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2021. De NEA wordt jaarlijks uitgevoerd door het CBS en TNO, in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

SAFE-Infographic-Impact-van-agressie-min

Deel de infographic

Deze infographic is vrij te gebruiken! Kopieer onderstaande HTML-code en plak deze op je website. Zo kan je deze informatie makkelijk met anderen delen.

Kopieer

Alarmerende cijfers

Uit de NEA blijkt dat agressief gedrag op de werkvloer nog veel te vaak voor komt. 21% van de werknemers had afgelopen jaar te maken met agressie. Daarnaast komt externe agressie (21%) veel vaker voor dan interne agressie (13%).

Voornamelijk vrouwen krijgen te maken met externe agressie. Van hen gaf 28% aan te maken hebben gehad met agressie van bijvoorbeeld een patiënt of klant. Het kan dan gaan om intimidatie, bedreiging of fysiek geweld.

De impact van agressie

Agressie heeft niet alleen een grote impact op de werknemer, maar uiteindelijk ook op de organisatie. De werknemer kan last krijgen van fysieke effecten zoals hoofdpijn en slaapproblemen, mentale effecten zoals demotivatie en stress, en effecten op het functioneren zoals minder voldoening uit het werk halen.

Als gevolg van bovenstaande effecten kunnen werknemers overspannen worden en zelfs arbeidsongeschikt raken. Agressief gedrag vergroot de kans op ziekteverzuim enorm. Zeker in sectoren waar agressie en geweld relatief vaak voorkomen, ligt het ziekteverzuim dan ook een stuk hoger dan in sectoren waar dit minder vaak voorkomt.

eBook: De impact van agressie op het werk minimaliseren

In het eBook ‘Hoe minimaliseer je de impact van agressie?’ lees je alles over de impact van agressie op werknemer en organisatie. Vervolgens krijg je concrete tips op de deze impact te minimaliseren.

ebook gevolgen van agressie

Download het eBook gratis

Vul het formulier in om het eBook te downloaden.

Categorieën: Infographics

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Voel je veilig met personenalarmering van SAFE

Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.

Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.

Hoe werkt het?