Sinds het begin van de corona-uitbraak is er een hoop veranderd – en tegelijkertijd ook heel weinig. We zitten al enige tijd in een corona pandemie en de zorg draait nog steeds overuren. Waar we in het begin nog applaudisseerden voor de medewerkers in de zorg, krijgen zij nu steeds vaker te maken met agressie. Waar komt die zogenoemde corona agressie toch vandaan? En hoe kan je hier het beste mee omgaan?

Vertrouwen in coronabeleid neemt af

Begin 2021 werd er gedacht dat het einde van de tunnel in zicht kwam. Helaas lijken verschillende mutaties roet in het eten te gooien. Dat vraagt om opnieuw aangescherpte maatregelen. Tegelijkertijd raken steeds meer mensen de coronamaatregelen zat. Dat blijkt ook uit recent onderzoek van het RIVM en GGD GHOR. Het vertrouwen in de corona-aanpak is op het laagste punt sinds het begin van de pandemie. Nog maar 15% van de mensen is positief over de manier waarop de overheid het coronabeleid aanpakt.

Corona agressie neemt toe

Dat mensen de coronamaatregelen zat zijn, blijkt ook uit hoe mensen erop reageren. Er wordt frequent geprotesteerd omdat men zich minder aan de maatregelen lijkt te willen houden. Dat zien we ook in de zorg. Patiënten en hun naasten zijn ongeduldiger geworden en kunnen vanuit onmacht dreigende situaties veroorzaken.

Steeds vaker hulp van beveiliging nodig

Maar liefst driekwart van de zorgmedewerkers krijgt tijdens de pandemie te maken met agressie. Zorgmedewerkers geven aan dat de corona agressie vele malen heviger en bedreigender dan voorheen is. Zo moeten beveiligers in het Rotterdamse Erasmus MC dagelijks drie tot vier keer komen helpen om een situatie te de-escaleren. Patiënten en bezoekers pikken de maatregelen niet meer en houden zich niet langer in.

Omgaan met agressie

Het zorgpersoneel doet al ruim anderhalf jaar meer dan eigenlijk mogelijk is. Nu zij ook te maken krijgen met corona agressie zorgt dat voor een enorme fysieke en mentale belasting. Dat leidt tot nóg meer ziekteverzuim en verloop.

Het is daarom belangrijk dat medewerkers weten hoe om te gaan met agressie wanneer zij in zo een situatie terecht komen. Zo wordt de impact op hun fysieke en mentale gesteldheid geminimaliseerd. Het is daarom goed om inzicht te krijgen in de verschillende vormen van agressie en de beste manier om hiermee om te gaan. Je leest het in het eBook ‘Omgaan met agressie’.

eBook Omgaan met agressie

Dit eBook leert je onder andere:

  • Welke vormen van agressie je kunt onderscheiden;
  • Hoe je op verschillende typen agressie het beste kunt reageren;
  • Hoe je een incident kunt opvolgen.
eBook downloaden
ebook omgaan met agressie
Categorieën: Nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Voel je veilig met personenalarmering van SAFE

Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.

Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.

Hoe werkt het?