Agressie, geweld, intimidatie en bedreiging – het komt allemaal regelmatig tot vaak voor bij sociaal werkers. In de onderstaande infographic over geweld en meer geven we je een overzicht.

Eind 2019 bracht RTL Nieuws in samenwerking met BPSW (beroepsvereniging voor sociaal werkers) een onderzoek naar buiten over veiligheid van sociaal werkers. Daarop gebaseerd kwam deze infographic tot stand.

Infographic over geweld bij sociaal werkers

Deel de infographic op je website

Kopiëer onderstaande HTML-code en plaats deze op je website. Als je je muis boven het onderstaande blok met code plaatst, verschijnt er een kopiëer-knop rechtsboven.

Kopiëer

Schokkende statistieken over geweld tegen sociaal werkers

Verbaal geweld komt bij zo goed als iedere sociaal werker wel eens voor – het percentage daar komt neer op een schokkende 97%. Daarnaast zijn ook de cijfers voor intimidatie (90%), intimidatie (54%), verbale bedreiging (53%) en fysiek geweld (40%) hoog te noemen. Dit geldt al helemaal als je ook kijkt naar de cijfers voor wanneer die agressievormen regelmatig tot heel vaak voorkomen.

Maatregelen tegen agressie

Welke maatregelen worden er dan al genomen? Eerder schreven wij een eBook met daarin tips om je goed en veilig voor te bereiden op bijvoorbeeld een huisbezoek. Een tip die daar ook in staat is om een collega of politie mee te nemen als begeleiding naar een afspraak. Uit het onderzoek blijkt dat 15% dit al doet.

Tegelijkertijd is preventie ook niet genoeg, want wat als er alsnog iets gebeurt? 37% van de sociaal werkers geeft aan de ze niet genoeg mentale en/of praktische ondersteuning krijgen van hun werkgever. Sterker nog, 61% is van mening dat werknemers die te maken hebben (gehad) met een bepaalde vorm van agressie of geweld, betere hulp moeten krijgen. De werkgever zal hierin dus meer zijn verantwoordelijkheid moeten nemen.

Met SAFE sla je onopvallend alarm bij geweld of agressie

De toenemende agressie en geweld onder sociaal werkers, zoals bijvoorbeeld ambulante medewerkers, zijn ons ook niet ontgaan. Het is belangrijk de veiligheid voor juist die werknemers te verhogen. Daarom hebben we samen met sociaal werkers de SAFE alarmeringsapp ontwikkeld. Met SAFE sla je onopvallend alarm in noodsituaties.

Benieuwd hoe je met de SAFE alarm app veiligheid kunt verbeteren? Download de brochure!

Categorieën: Infographics

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Voel je veilig met personenalarmering van SAFE

Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.

Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.

Hoe werkt het?