Met groeiende cijfers in geweld en agressie tegen sociale werkers, is veiligheid een speerpunt. Zo heeft 97% van hen te maken met verbale agressie, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Hier ligt een belangrijke rol voor werkgevers om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen.

In het nieuws: veiligheid in de zorg

In de media komen steeds vaker verhalen van agressie en geweld in de (ambulante) zorg naar voren. Zo besteedde NOS in november 2019 aandacht aan bedreigingen van werknemers in de jeugdzorg. Van uitschelden tot dreigen met fataal geweld – het komt met regelmaat voor bij elke medewerker.

Eind maart 2020 meldde NU.nl bovendien een incident in een tbs-kliniek in Poortugaal. Daar was een personeelslid op dodelijke wijze aangevallen met een schaar. Ook dit is niet de eerste keer dat een dergelijk incident plaatsvindt. Discussies over het verhogen van veiligheid en voorkomen van deze situaties, worden in diezelfde media dan ook besproken.

Agressie en geweld: schokkende cijfers

Deze voorbeelden staan echter niet op zichzelf. Schokkende cijfers van RTL Nieuws maakten eerder al inzichtelijk dat agressie en geweld veel voorkomen onder sociaal werkers. Naast 97% die te maken heeft gehad met verbale agressie, geeft 94% aan met intimidatie van doen te hebben gehad en 40% met fysiek geweld.

Aan de ene kant wordt de aandacht van de politiek gevraagd om hier iets aan te doen.Tegelijkertijd zijn er ook stappen die een organisatie zelf kan nemen om veiligheid te verhogen.

Werkgevers moeten verantwoordelijkheid nemen

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft eerder laten weten meer dan bekend te zijn met deze verhalen van agressie. Zijn advies luidt ten eerste om aangifte te doen. Verder benadrukt hij dat het aan organisaties zelf is om de veiligheid van hun (ambulante) medewerkers te waarborgen.

Is dat laatste niet het geval? Dan volgen consequenties. Zo is de tbs-kliniek uit het eerdere NU.nl-voorbeeld beboet met € 20.000,-. Veiligheidsmaatregelen waren volgens justitie onvoldoende aanwezig. De wetgever geeft hiermee ook de boodschap af dat de werkgever verantwoordelijk is voor het waarborgen van een veilige omgeving voor haar werknemers.

Met SAFE toon je als werkgever je verantwoordelijkheid

Met het oog op de toenemende agressie en geweld, moet de werkgever veiligheidsmaatregelen nemen. Daarom hebben wij in samenwerking met sociaal werkers de SAFE alarm app ontwikkeld.

Met onze alarmeringsapp en onopvallende noodknop slaan medewerkers ongemerkt alarm in noodsituaties. Zo biedt SAFE een concrete tool voor werkgevers om hun verantwoordelijkheid te nemen en een veilige werkomgeving voor medewerkers te creëren.

Benieuwd naar meer manieren om met agressie om te gaan? Download dan gratis het eBook ‘Hoe ga je om met agressie & geweld?’.

Categorieën: Nieuws, Onderzoek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Voel je veilig met personenalarmering van SAFE

Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.

Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.

Hoe werkt het?