Ambulant werken brengt de nodige risico’s met zich mee. Op huisbezoek is er bij agressie of intimidatie namelijk niet direct hulp beschikbaar. Hoe ga je hiermee om? Vul de checklist Agressie Risico Inschatting Huisbezoek (ARIH) in om veiligheid te verhogen!
Agressie en intimidatie bij sociaal werk
Bij ambulante medewerkers is agressie en intimidatie van cliënten veelvoorkomend. Dit bleek ook uit confronterende cijfers van het RTL Nieuws en CBS. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport raadt aan om in zulke gevallen aangifte te doen, maar dit heeft vaak niet voldoende impact. Wat kan je voor en tijdens een huisbezoek zelf doen?
Voorafgaand aan huisbezoek: checklist ARIH
Met informatie die je van tevoren hebt over een gezin, omgeving of soort bezoek, kun je al inschatten of je risico loopt. Vandaar dat de FCB, het arbeidsmarktfonds voor sociaal werk, jeugdzorg en kinderopvang, de checklist ARIH heeft ingevoerd.
Deze lijst bestaat uit 23 korte vragen en is opgesteld met ervaren professionals. Vragen variëren van de locatie en insteek van het gesprek tot historie van geweld of drugsgebruik binnen het betreffende gezin. Met de antwoorden breng je zelf in kaart wat de risico’s zijn.
ARIH: Voorzorgsmaatregelen tegen noodsituaties
Bij de ingevulde vragen horen drie risiconiveaus: groen, oranje en rood. Elk niveau hangt samen met mogelijke voorzorgsmaatregelen, die je zelf of met je leidinggevende kunt overwegen. Ga bijvoorbeeld met een collega of de politie naar een afspraak of zorg ervoor dat je altijd een vluchtroute in gedachten houdt.
Ook bereikbaar blijven voor collega’s is belangrijk, of snel alarm kunnen slaan. Is het risico te hoog? Dan kun je besluiten niet naar het huisbezoek te gaan of deze op een andere locatie te laten plaatsvinden.
eBook ‘8 tips om veilig ambulant te werken’
Een goede voorbereiding is bij een huisbezoek essentieel. Wat doe je als er risico is? En hoe ga je ermee om als de situatie escaleert? Naar aanleiding van de ARIH hebben wij een eBook ontwikkeld met acht tips om agressie en geweld te voorkomen. Het eBook geeft concrete tips met agressie en geweld écht aan te pakken.
Download het eBook nu gratis!
Vul onderstaand formulier in en je ontvangt het eBook direct in je e-mail.
Gerelateerde artikelen
Voel je veilig met personenalarmering van SAFE
Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.
Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.