Het management in de zorg kampt met verschillende uitdagingen. De mentale gezondheid op de werkvloer gaat achteruit, en dat heeft negatieve gevolgen voor het verzuim, de werkdruk, de instroom en uitstroom en de inzetbaarheid. In dit artikel lees je 3 tips om die mentale gezondheid te verbeteren.

Uitdagingen van managers in de zorg

Maar liefst 70% van het management in de zorg geeft aan dat het ziekteverzuim hun grootste zorg is. De toename van het verzuim komt onder andere door de stijgende werkdruk, het tekort aan personeel, de toename in ongewenst gedrag op de werkvloer en de toegenomen complexiteit van de cliënten.

Als leidinggevende is het van belang dat je je bewust bent van de uitdagingen waar medewerkers op de werkvloer mee te maken krijgen. Maar hoe doe je dit? Met deze drie tips helpen we je op weg.

3 tips om de mentale gezondheid op de werkvloer te verbeteren

Ga na waarom je als organisatie de gezondheid van jouw medewerkers wilt verbeteren. Wil je bijvoorbeeld het verzuim verlagen? Wil je teams trainen om meer verantwoordelijkheid te nemen? Of wil je meer kwaliteit van zorg bieden? Maak concrete en haalbare doelstellingen. Zet onderstaande tips in om deze doelstellingen te behalen.

  • Dialoog aangaan

    Binnen een team kunnen veel problemen worden opgelost door met elkaar in gesprek te gaan. Hierdoor wordt achterhaald waar medewerkers op de werkvloer tegenaan lopen. Laat medewerkers uit verschillende lagen van de organisatie met elkaar in gesprek gaan. Door dit te doen krijg je een beter beeld van elkaars situatie en kan je naar oplossingen zoeken. Ook de toegankelijkheid zal worden bevorderd en in de toekomst zullen problemen eerder worden aangekaart.

  • Arbeidsveiligheid verhogen

    Door de toename van ongewenst gedrag, zoals agressie en geweld, neemt de mentale gezondheid van zorgmedewerkers met 40% af. Vaak denken zorgprofessionals dat het ‘normaal’ is dat zij met dit gedrag te maken krijgen. Terwijl het probleem wordt stilgehouden, neemt het gevoel van onveiligheid en kwetsbaarheid alleen maar toe. Als leidinggevende is het dus belangrijk om aandacht te besteden aan het minimaliseren van de impact van ongewenst gedrag op het personeel. Dat doe je door te investeren in arbeidsveiligheid. Dat kan op verschillende manieren. Zo kan je de Checklist Agressie Risico Inschatting Huisbezoek (ARIH) inzetten om risico’s in te schatten. Met behulp van de voorzorgsmaatregelen die uit de checklist komen, kunnen medewerkers bij verhoogd agressierisico voorbereid op huisbezoek. Ook kan je gebruik maken van persoonlijke alarmknoppen. Met de fysieke alarmknop en alarm app van SAFE Apps kan je opvallend alarmeren in geval van nood. Dat verhoogd niet alleen het gevoel van veiligheid, maar bevordert ook het werkplezier en de productiviteit!

    Wil je meer tips en tools om agressie en geweld aan te pakken. In de infographic ‘5 tools om agressie en geweld aan te pakken’ geven we je een handig overzicht.

  • Stress verminderen

    Een medewerker die te veel en te lang stress ervaart, kan ziek worden. Ziekte door stress is verzuimoorzaak nummer één. Het gemiddelde ziekteverzuim ten gevolge van stress ligt op 290 dagen. Met de gemiddelde verzuimkosten van €250,- per dag in het achterhoofd, is niks doen geen optie. Om stress te voorkomen is het belangrijk om vroegtijdig signalen te herkennen. Hier kunnen verschillende methodes en technieken bij helpen. Doe bijvoorbeeld een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). In de RI&E zet je alle gevaren en risico’s voor veiligheid en gezondheid van medewerkers op een rij. Of download de app ‘Zorg voor minder stress’. Deze app heeft GGZ Nederland ontwikkeld om medewerkers concrete tips te geven om met stress om te gaan.

Nog meer tips? Download het gratis eBook ‘Gezondheid van medewerkers verbeteren’

Het eBook geeft antwoord op veelgestelde vragen rondom ziekteverzuim, werkdruk, verloop en inzetbaarheid van personeel:

  • Wat zijn de grootste uitdagingen van managers in de zorg en waarom?
  • Met welke problemen kampen medewerkers op de werkvloer?
  • Hoe verhoog je arbeidsveiligheid?
  • Hoe zorg je voor een gezonde balans tussen werk en privé?
  • En meer!

Download het eBook

Vul onderstaand formulier in en we sturen het eBook direct naar je op.

Categorieën: How to, Nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Voel je veilig met personenalarmering van SAFE

Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.

Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.

Hoe werkt het?