De interesse in bedrijfsverzamelgebouwen neemt mede door de coronacrisis steeds meer toe. In veel bedrijfsverzamelgebouwen wordt de veiligheid gezamenlijk geregeld. Maar hoe kan je het beste samenwerken? En wat moet je doen in geval van nood?

Bedrijfsverzamelgebouwen steeds populairder

De afnemende behoefte aan ruimte is een belangrijke reden waarom ondernemers steeds vaker vestigen in een bedrijfsverzamelgebouw. Daarnaast wordt er naar verwachting na de coronacrisis twee keer zoveel thuisgewerkt als voor de coronacrisis. Ook groeit de behoefte aan flexibiliteit, waardoor werknemers meer ruimte krijgen om te bepalen hoe zij hun werkdag invullen.

De arbowet en bedrijfsverzamelgebouwen

Het huren van een kantoorruimte in een bedrijfsverzamelgebouw biedt veel voordelen. Toch zorgt het op andere vlakken vaak voor onduidelijkheden. Denk aan bedrijfshulpverleners (BHV). Elke werkgever is verplicht om BHV-ers te hebben. Dat betekent dat er in bedrijfsverzamelgebouwen zomaar tientallen BHV-ers kunnen zijn. Of juist helemaal geen.

De arbowet beschrijft:
“Indien in een bedrijf of inrichting verschillende werkgevers arbeid verrichten, moeten ze onderling op doelmatige wijze samenwerken, teneinde naleving van het bij of krachtens deze wet bepaalde te verzekeren.”

5 tips voor een concreet plan in geval van nood

Helaas beschrijft de arbowet geen kant-en-klare richtlijnen voor de veiligheid in een bedrijfsverzamelgebouw. Nu is dat voor een bedrijfsverzamelgebouw extra belangrijk. Vooral omdat er verschillende kantoorruimtes en wisselende diensten zijn. Het is dus vooral zaak om snel en juist te kunnen optreden zodat geen paniek ontstaat. Met deze 5 tips ontwikkel je een concreet plan in geval van nood.

  • Calamiteitenplan
    Een centraal en concreet plan kan incidenten voorkomen. Daarom moet iedereen binnen het gebouw op de hoogte zijn van het plan. Leg het plan ook neer bij de receptie. Zo weet de brandweer, politie of andere hulpverlening direct wat er is afgesproken.

  • Voldoende hulpverleners en beveiligers
    Zijn er voldoende hulpverleners? En weten zij wanneer zij in het gebouw aanwezig moeten zijn? Houd altijd overzicht. Gebruik bijvoorbeeld een systeem of app waarin wordt bijgehouden welke hulpverleners aanwezig zijn.

  • Oefenen
    Oefen minimaal 1 keer per jaar een ontruiming van het gebouw. Dit kan ook samen met de brandweer. Zorg hierbij voor een goede en ruimtelijke verzamelplaats buiten het pand.

  • Hulpverlener of beveiliger oproepen
    Hoe kun je snel en eenvoudig een hulpverlener of beveiliger oproepen? Gebruik de SAFE-app en alarmknop. Hiermee kun je alarmeren in geval van nood. Ook kun je ons systeem koppelen aan een centrale. Hierdoor heeft iedereen binnen een bedrijfsverzamelgebouw toegang tot beveiligers en andere hulpverleners. Of het nu gaat om brand, agressie of een ander ongeval, met een druk op de knop is hulp onderweg.

  • Veiligheidsbewustzijn
    Ga de werkvloer op. Bespreek het probleem met de verschillende ondernemers. Ga ook na of iedereen op de hoogte is van het calamiteitenplan. Organiseer regelmatig trainingen of zet personeel in als figurant tijdens een oefening. Hierdoor verhoog je het veiligheidsbewustzijn.

Alleen door samen te werken kun je incidenten voorkomen. Leg de samenwerking daarom vast in een samenwerkingsovereenkomst. Zo weet men wat te doen om incidenten te voorkomen.

safe apps brochure personenalarmering
Download

Download de brochure voor meer informatie

De SAFE-app en alarmknop stimuleren samenwerking en helpen veiligheid te verhogen. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Download nu de gratis brochure.
Download
Categorieën: How to, Nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Voel je veilig met personenalarmering van SAFE

Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.

Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.

Hoe werkt het?