Door de coronacrisis is de psychische gesteldheid van veel zorgmedewerkers achteruit gegaan. In combinatie met de al bestaande druk op de zorg kan dat voor extra mentale en fysieke belasting zorgen. De zogeheten mentale crisis zal nog lang merkbaar zijn.

Langetermijn gevolgen van corona merkbaar: druk op de zorg blijft

Het einde van de pandemie lijkt eindelijk in zicht. Nu de IC’s minder vol liggen en alles stapje voor stapje ‘normaler’ begint te worden, wordt steeds meer duidelijk hoe erg de pandemie de mentale gesteldheid van zowel cliënt als zorgmedewerker heeft aangetast. Vooral de hoge mate van stress en onzekerheid kan zich straks uiten in een tweede crisis. Ook wel de mentale crisis genoemd: overspannenheid, depressiviteit en ongewenst gedrag.

In de zorg is deze verandering goed merkbaar. Eerder was al bekend dat de corona crisis voor een flinke toename van agressie en geweld tegen zorgmedewerkers heeft gezorgd. In september gaf 60% van het zorgpersoneel aan dat zij meer te maken kregen met agressie. Een kwart van hen zei zelfs fysiek geweld te ervaren. Nu er een mentale crisis aan zit te komen, zal het ongewenste gedrag voorlopig nog niet afnemen.

Druk op de zorg verergert mentale gesteldheid

De mentale crisis is niet alleen te merken onder cliënten. Ook de mentale en fysieke gesteldheid van het zorgpersoneel is dermate beschadigd dat zorgvuldige begeleiding noodzakelijk is. Het zorgpersoneel doet namelijk al ruim een jaar meer dan eigenlijk mogelijk is. In combinatie met werkstress en ongewenst gedrag van cliënten zorgt dat voor een enorme fysieke en mentale belasting. Maar ook voor meer burn-outs en een toename van het ziekteverzuim. Volgens de vakbond V&VN zit 10% van de verpleegkundigen en verzorgenden ziek thuis. Dat is ruim twee keer meer dan het ‘normale’ niveau. En dat terwijl vele zorgorganisaties zich voorbereiden op de situatie na corona. Er wacht namelijk een enorme berg ‘inhaalzorg’.

Arbeidsveiligheid van het zorgpersoneel staat op het spel

De verhoogde druk op de zorg in combinatie met het risico op ongewenst gedrag heeft dus een enorme invloed op de psychische gesteldheid van het personeel. Door een actieve houding hieraan aan te nemen en individuele aandacht te besteden aan de arbeidsveiligheid van het personeel kunnen psychische klachten en uiteindelijk ziekteverzuim worden voorkomen.

Arbeidsveiligheid verhogen met een alarmknop

De SAFE alarmapp en noodknop bieden een oplossing voor medewerkers met hoger risico om in een noodsituatie terecht te komen. Dankzij het dragen van een alarmknop waarmee zij onopvallend en discreet kunnen alarmeren wordt het gevoel van veiligheid verhoogd. Hierdoor worden de psychische gevolgen van ongewenst gedrag verminderd, met positieve gevolgen voor het psychisch verzuim.

Meer weten over hoe psychische klachten zoals werkstress en overspanning voorkomen kunnen worden met behulp van een alarmknop en app? Download dan de gratis SAFE-app brochure.

SAFE Apps Brochure 2021
Download

Download de brochure voor meer informatie

De SAFE-app en alarmknop stimuleren samenwerking en helpen veiligheid te verhogen. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Download nu de gratis brochure.
Download
Categorieën: Nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Voel je veilig met personenalarmering van SAFE

Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.

Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.

Hoe werkt het?