In welke sector je ook werkt, als je een professional bent met een publieke taak dan kan je onverwachts in aanraking komen met agressie. Wat doe je als jij of jouw medewerker onverwachts in aanraking komt met agressie of geweld?

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer er nooit eerder een incident is voorgevallen bij een cliënt, verwacht je niet dat dat deze keer wel zal gebeuren. Zonder iets te vrezen gaat jouw medewerker op huisbezoek. Toch kan het misgaan. Een stel ‘foute vrienden’ komt ongevraagd langs terwijl jouw medewerker in gesprek is met de cliënt. De vrienden beginnen agressief gedrag te vertonen. De agressie loopt uit op een gevecht waarbij de cliënt in elkaar wordt geslagen.

Bovenstaand voorbeeld toont aan dat agressie en geweld ook uit een onverwachte hoek kunnen komen. Hierdoor groeit de behoefte aan een oplossing die de veiligheid van medewerkers kan waarborgen wanneer preventieve maatregelen niet voldoende zijn.

Gevolgen van onverwachte agressie voor de medewerker

Dit soort onverwachte agressie kan grote gevolgen hebben. Het is normaal dat de medewerker energie en tijd nodig heeft om het incident te verwerken. Het kan daarom even duren voordat hij/zij weer helemaal op gang is. Tijdens het verwerkingsproces kunnen medewerkers te maken krijgen met lichamelijke ongemakken zoals sufheid, gespannenheid en slapeloosheid, maar ook met geïrriteerdheid, gevoel van onveiligheid en emotionele reacties.

Maar liefst 61% van de sociaal werkers vindt dat slachtoffers van agressie en geweld beter geholpen moeten worden. De genoemde gevolgen kunnen de emotionele gesteldheid namelijk enorm beschadigen. Daarom is het noodzakelijk dat een medewerker hulp kan inschakelen op het moment dat een situatie uit de hand loopt. Vaak wordt hulp te laat ingeschakeld. Bijvoorbeeld als de medewerker al aan de situatie is weten te ontkomen. Dan is het kwaad al geschied.

eBook Omgaan met agressie

Voor een ambulant medewerker is het werk elke dag anders. Je weet nooit wat er kan gebeuren. Wil je meer weten over de verschillende vormen van agressie en de beste manier om hiermee om te gaan? Download dan het gratis eBook ‘Omgaan met agressie’ door het formulier in te vullen.

Het eBook leert je:

  • Je eigen invloed op agressie herkennen

  • De verschillende vormen van agressie

  • Hoe je op verschillende typen agressie het beste kunt reageren

  • Hoe je een incident kunt opvolgen

eBook Hoe ga je om met agressie

eBook downloaden

Vul onderstaand formulier in en wij sturen het eBook direct naar je op.

Categorieën: How to, Nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Voel je veilig met personenalarmering van SAFE

Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.

Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.

Hoe werkt het?