Er overlijden per jaar gemiddeld 4.100 medewerkers als gevolg van een arbeidsongeval of beroepsziekte. Veel organisaties zijn niet goed op de hoogte van de risico’s die het werk met zich meebrengt. Zo wordt er te weinig gedaan om risico’s te minimaliseren en arbeidsveiligheid te verhogen. Zet daarom arbeidsveiligheid bovenaan je prioriteitenlijst. Met deze tips maak je van gezond en veilig werken de norm.
Wat is arbeidsveiligheid?
Arbeidsveiligheid is de mate waarin werkzaamheden volledig vrij van risico’s, die kunnen leiden tot een gevaarlijke situatie, kunnen worden uitgevoerd. Het draait om zowel het beschermen van de belangen van het personeel (vitaliteit, gezondheid en inzetbaarheid) als het beschermen van bedrijfsbelangen (continuïteit van organisatie en processen).
In een arbeidsveilige werkomgeving bestaat er geen risico op een arbeidsongeval. Toch is arbeidsveiligheid een relatief begrip, aangezien niets onder alle omstandigheden volledig zonder gevaar is.
Het verschil tussen arbeidsveiligheid en veiligheidsbewustzijn
Arbeidsveiligheid gaat hand in hand met veiligheidsbewustzijn van medewerkers. Veiligheidsbewustzijn is de bewustwording van de mogelijke arbeidsrisico’s. Het betekent concreet dat medewerkers op de hoogte zijn van alle mogelijke onveilige situaties die het werk met zich mee kan brengen. Gezond en veilig werken is daarom onlosmakend verbonden met het denken en handelen van het personeel.
6 tips om arbeidsveiligheid te verhogen
Werk brengt altijd risico’s met zich mee. Toch zijn er eenvoudige manieren op de arbeidsrisico’s te verkleinen. We helpen je op weg met deze 6 tips.
- Betrokkenheid van het (top)management is onmisbaar
Om een verandering te bewerkstelligen is het essentieel dat de hele organisatie achter de beslissing staat. Het (top)management moet daarin het goede voorbeeld geven en leiderschap tonen. Alleen zo kan een bedrijfscultuur ontstaan waarin veilig werken de norm is.
- Coördinatie van leidinggevenden is cruciaal
Een leidinggevende heeft een belangrijke taak in het doorvoeren van een verandering. De norm die de leidinggevende hanteert, is de norm van de groep. Een leidinggevende is het voorbeeld van een groep of team en kan zo ook medewerkers introduceren en instrueren op de werkplek door ze te laten zien dat sommige werkwijzen veiliger zijn. Ten slotte is toezicht houden belangrijk en waar nodig medewerkers aanspreken op onveilig gedrag.
- Zoek weerstanden en los ze op
Iedereen wil gezond en veilig werken. Helaas lukt dat niet altijd. Soms is er een weerstand om iets op een veiligere manier te doen. Verken deze weerstanden en los ze op. Dit geeft mensen de ruimte om hun gedrag te veranderen en bij te dragen aan het tot stand komen van een sterke veiligheidscultuur. Zorg ervoor dat medewerkers open en eerlijk kunnen zijn over wat hen dwars zit. In een open werkklimaat is het als leidinggevende ook makkelijker om problemen op te merken.
- Betrek medewerkers bij het probleem
Werknemers weten als geen ander wat er op de werkvloer speelt. Zij hebben dagelijks te maken met de eventuele risico’s en kunnen daarom meedenken over oplossingen voor het probleem. Stel medewerkers vragen over welke risico’s zij tegenkomen tijdens het werk en hoe zij deze denken te verminderen. Medewerkers voelen zich hierdoor serieuzer genomen en voelen zich bovendien verantwoordelijk voor hun handelen. Tevens zijn medewerkers meer bewust van hoe veilig of onveilig zij werken en ontstaat er ongemerkt het gewenste veiligheidsgedrag.
- Maak resultaten zichtbaar
Resultaten werken stimulerend om de veiligheid verder te verbeteren. Deel deze daarom op een visueel aantrekkelijke manier aan de gehele organisatie. Stuur bijvoorbeeld e-mails of publiceer het op het intranet. Zo worden medewerkers blijvend gemotiveerd om in te spannen voor veiligheid.
Presenteer de resultaten in toegankelijke rapporten. Werk bijvoorbeeld met een online dashboard of portaal waarin resultaten duidelijk visueel zijn weergegeven. Het zal dan voor medewerkers in één oogopslag duidelijk zijn hoe de veiligheid er voor staat. - Investeer in innovatieve middelen en tools om veiligheid te verhogen
Het kan zo zijn dat er bepaalde middelen of tools nodig zijn om de oplossing van een probleem te ondersteunen. Dat kan een simpele oplossing zijn, bijvoorbeeld het aanschaffen van een brandblusser of veiligheidshelmen. Maar ook oplossingen die de hele organisatie wat aan gaan zoals personenalarmering. Personenalarmering is een innovatieve oplossing die bestaat uit een app en een persoonlijke alarmknop. Middels deze oplossing kunnen medewerkers altijd en overal alarm kunnen slaan in geval van nood.
SAFE persoonlijke noodknop en alarmapp
Bij SAFE streven we naar een wereld waarin professionals altijd en overal veilig kunnen werken. Onze alarmoplossing is een onmisbare ondersteuning in het creëren van een veilige werkomgeving. In de SAFE-app wordt het gehele team betrokken bij de veiligheid van zijn/haar collega’s. Iedereen ontvangt alarmmeldingen én kan deze opvolgen. Zo wordt arbeidsveiligheid onderdeel van het DNA van jouw organisatie!
Download de brochure
Vul onderstaand formulier in en ontvang de brochure direct.
Gerelateerde artikelen
Voel je veilig met personenalarmering van SAFE
Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.
Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.