De noodknop wordt door steeds meer organisaties ingezet om de veiligheid van het personeel te verhogen. Zo verhoogt het het gevoel van veiligheid en werkt de-escalerend in noodsituaties.
Maar wat is een noodknop? En wat kan je er precies mee? In dit artikel lees je alles over de noodknop. Laten we meteen beginnen met wat een noodknop precies is en kan.
Wat is een noodknop?
Een noodknop doet wat het zegt: het is een knop waarmee in noodgevallen alarm kan worden geslagen. Met het aanschaffen van een noodknop worden gepoogd de onveiligheid te verminderen en het gevoel van veiligheid te verhogen.
De noodknop is in het leven geroepen om de veiligheid van werknemers te verhogen. Dankzij de noodknop kan altijd alarm worden geslagen en direct hulp worden ingeschakeld waar nodig.
Verschillende soorten noodknoppen
In principe bestaan er twee typen noodknoppen:
- Noodknoppen waarbij met een druk op de knop een telefoonverbinding ontstaat, waardoor de persoon die het alarm ontvangt de juiste stappen kan ondernemen.
- Noodknoppen die werken met een noodstopschakelaar, waarbij direct alle activiteit van een machine of voertuig wordt afgebroken. Dit soort noodknoppen worden vaak gebruikt in branches als de industrie, maar ook in het openbaar vervoer.
Het verschil tussen een noodknop en alarmknop
Noodknoppen worden gebruikt om extern of intern te alarmeren en worden daarom ook regelmatig alarmknop genoemd. Er zit verder geen verschil tussen de benamingen.
Hoe start je met een noodknop?
Het is belangrijk dat je weet wat je wensen zijn. Op basis van onderstaande vragen kan je daar een goed beeld van schetsen.
Waar vinden de onveilige situaties plaats?
Dit kan per branche verschillen. Denk bijvoorbeeld aan een fabriekshal of kantoorgebouw. Het kan ook zo zijn dat de onveilige situaties overal kunnen plaatsvinden. Bijvoorbeeld omdat personeel buiten de deur werkt. In dat geval is een mobiele alarmknop geschikter.
Wie zijn bij onveilige situaties betrokken?
Dit hangt vaak samen met de locatie. Zo zijn er in fabriekshallen of kantoorgebouwen altijd mensen in de buurt die te hulp kunnen schieten. Wanneer personeel werkt zonder vaste locatie kan het zo zijn dat ze veel alleen zijn. Hulp is dan niet altijd beschikbaar.
Wat is de aard van de onveilige situatie?
Elk werk brengt risico’s met zich mee. Dat kunnen zowel fysieke als sociale risico’s zijn. Fysieke risico’s zijn bijvoorbeeld vallen, struikelen, giftige stoffen of werken met gevaarlijke machines. Sociale risico’s zijn risico’s als werkdruk, psychosociale overbelasting en ongewenst gedrag van anderen.
In sommige situaties is het ook belangrijk dat je onopvallend alarm kan slaan. Bijvoorbeeld tijdens een gesprek met een cliënt. Wanneer dit gesprek uit de hand loopt zou alarm slaan argwaan kunnen wekken en hierdoor nóg meer agressie.
Voor iedere situatie een passende oplossing
Ook voor jouw situatie bestaat een passende oplossing. Zo is de SAFE Apps noodknop en alarmapp geschikt voor allerlei verschillende onveilige situaties. Het wordt veel gebruikt door ambulant medewerkers in de zorg, maar ook door overheidsinstanties.
SAFE Alarm app en noodknop
Met de SAFE onopvallende noodknop kan men altijd en overal alarm slaan in geval van nood. De alarmknop staat in verbinding met de SAFE-app welke een kritieke melding verstuurt naar alle collega’s uit het team.
Meer weten? Download de gratis brochure!
Gerelateerde artikelen
Voel je veilig met personenalarmering van SAFE
Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.
Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.