Als manager in de zorg sta je voor enorme uitdagingen. Het creëren van een constante gezonde en veilige werkomgeving lijkt namelijk makkelijker gezegd dan gedaan. Uit onderzoek van het IZZ onder ruim 12.500 medewerkers in de zorg blijkt dat het management met vier grote uitdagingen kampt: verzuim, werkdruk, instroom en uitstroom en inzetbaarheid.
1. Verzuim
Stipt op nummer 1 staat verzuim. 70% van de managers geeft aan dat verzuim hun grootste uitdaging is. Denk aan psychisch verzuim, lichamelijke klachten, griep of verkoudheid en verzuim vanwege privé omstandigheden.
Psychisch verzuim is het grootste probleem. Het percentage psychisch verzuim is de afgelopen 6 jaar flink gestegen. Van 26,4% in 2013 naar 36,5% in 2019. Dat is een enorme stijging van 38,6%. Dat zijn omgerekend 59 werkdagen.
2. Werkdruk
Zwaar belastende werkzaamheden zorgen voor een werkdruk. Dat kan zich op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld cognitieve werkdruk, waarbij de moeilijkheidsgraad te complex is, of emotionele werkdruk, waarbij iemand te maken krijgt met emotioneel belastende situaties. Ook te zware fysieke inspanning valt onder werkdruk. In de zorg is de cognitieve werkdruk het hoogst: een 7.7 op de 10 puntschaal. Ook emotionele werkdruk scoort hoog, namelijk een 6.1. Zorgmedewerkers geven aan dat deze hoge score voornamelijk komt doordat zij meer te maken krijgen met lijden, verdriet, ongevallen en medische fouten.
3. Instroom en uitstroom
De instroom van nieuw personeel in de zorg vlakt af. Ook neemt de uitstroom verder toe. Uitstromende medewerkers gingen vaker op ‘inactief’. Dat betekent dat ze even of langere tijd niet konden werken. Overstappen naar bijvoorbeeld een andere branche kwam daardoor minder vaak voor. 39% van de werknemers in de zorg verlaat zijn werkgever binnen twee jaar. Dit zijn meestal werknemers met 5 tot 10 jaar werkervaring. Hoewel de meeste werknemers wel in de sector blijven werken, is de uitstroom wel een aandachtspunt. Medewerkers die binnen korte tijd vertrekken, vertrekken vaker vanwege de werksfeer of tegenvallende loopbaanmogelijkheden.
4. Inzetbaarheid
Medewerkers in de zorg geven aan dat ze minder lang kunnen doorwerken dan dat ze zouden willen. Dat blijkt uit de Arbeidsmonitor van het TNO. Daarin gaven medewerkers aan dat ze willen doorwerken tot 64 jaar, maar denken te kunnen doorwerken tot 62 jaar. Een belangrijke reden hiervoor is de gezondheid van de medewerker. Zo blijkt dat ziekte, arbeidsongeschiktheid en de mentale en fysieke gesteldheid van de medewerker de inzetbaarheid verkort. Maar ook het werken met gevaarlijke stoffen en de kans op agressie en geweld door externen hebben invloed op de duurzame inzetbaarheid: een vorm van beleid waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke omstandigheden en wensen van de medewerker in verschillende fasen van zijn of haar leven en loopbaan.
Verandering is cruciaal
Bovengenoemde vier uitdagingen worden door elke laag in de organisatie anders ervaren. Zo blijkt uit onderzoek dat zorgmedewerkers te maken krijgen met toenemende complexiteit van patiënten, toenemend ongewenst gedrag en te maken krijgen met veeleisend patiëntencontact. Dat vreet energie. In tegenstelling tot zorgmedewerkers ontvangt het management veel minder energievreters. Naast de vele uitdagingen waar zij voor staan, ervaren zij over het algemeen meer waardering.
Als managers in de zorg is het dus cruciaal dat je je bewust bent van de problemen op de werkvloer. Zolang het probleem niet wordt aangepakt, zal er ook geen verandering komen. Investeer in de mentale gezondheid van medewerkers en wees bewust van de uitdagingen waar medewerkers op de werkvloer mee te maken krijgen. Het eBook Mentale gezondheid verbeteren geeft je alle nodige tips om daarmee te starten!
Gerelateerde artikelen
Voel je veilig met personenalarmering van SAFE
Samen werken aan veiligheid. Dat doe je met de SAFE alarm app en noodknop. SAFE is er voor iedereen die tijdens het werk te maken kan krijgen met onveilige situaties.
Met SAFE sla je onopvallend hulp in een noodsituatie. Eén druk op de knop en hulp is onderweg. Al vanaf €0,28 per dag.