De kwaliteit van zorg en de veiligheid van medewerkers in de forensische zorg staan onder druk
Medewerkers in de forensische zorg maken zich zorgen om het stijgend aantal incidenten en heropnames. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere GGZ Nederland en het Ministerie van J&V onder 800 professionals in de forensische zorg. Ongeveer 60 tot 70% van de respondenten signaleert een groei in het aantal gemelde incidenten. Denk aan agressief gedrag, geweld of intimidatie. Medewerkers uit de forensische zorg geven aan dat de doelgroep relatief zwaar is en meer incidenten veroorzaakt door de psychiatrische achtergrond en dat er een strafbaar feit is gepleegd.
Incidenten in de forensische zorg hebben een werkdruk verhogend effect. Ook wanneer er elders een ernstig incident plaatsvindt merken professionals dat zij zich aangesproken voelen over het nut en de veiligheid van hun werk. Dat wekt zorgen in de hele sector. De maximale belastbaarheid is bereikt en de werkdruk is zo hoog dat collega’s en patiënten eronder lijden.
Werkgever
Verminderde kans op psychische problemen
Minder burn-outs
Verlaagd ziekteverzuim
Verbeterd imago/werkgeverschap
Werknemer
Verminderde kans op psychische problemen
Verlaagde werkdruk
Gevoel van waardering
Met een veilig gevoel aan het werk
Verbeterde teamdynamiek door onderlinge samenwerking
Verbeter de kwaliteit van zorg door veiligheid te verhogen
Als zorgprofessional in de forensische zorg ben je erg kwetsbaar. De psychische problematiek van die patiënt en de verhoogde werkdruk veroorzaken een toename van onveiligheid. In een omgeving met veiligheidsrisico’s wil je de veiligheid van zowel medewerker als patiënt waarborgen. Daarom is het van belang dat de nodige veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Goede zorg bieden kan namelijk alleen in een veilige werkomgeving. Met de SAFE noodknop en alarm app creëer je die veilige werkomgeving.
Met een persoonlijke alarmknop kan de veiligheid van zorgmedewerkers worden verhoogd. Medewerkers kunnen met een veiliger gevoel aan het werk. Dat leidt in de praktijk tot voordelige gevolgen voor werknemer en werkgever:
SAFE Apps en Antes Zorg
De SAFE alarm knop en noodknop worden onder andere gebruikt door Antes Zorg, onderdeel van Parnassia Groep: dé grootste GGZ instelling in Nederland. Medewerkers van Antes Zorg bieden zorg en behandeling aan cliënten met psychische problemen. Vaak gebeurt dit in een omgeving waar niet direct collega’s of beveiligers beschikbaar zijn. Daarom was er behoefte aan een systeem waarmee medewerkers onopvallend alarm kunnen slaan. Dankzij de SAFE noodknop en alarm app voelen medewerkers zich veiliger en staan zij er niet meer alleen voor. Lees hier meer over hun ervaring met SAFE Apps.
“De combinatie van nieuwe techniek, korte lijnen en snelle ontwikkeling was voor ons doorslaggevend.”
“Vooral dat er oog is op de werknemersveiligheid, wordt als zeer positief ervaren door medewerkers.”