Veiligheid is meer dan alleen maar drukken op een alarmknop. Het vraagt om een goed beleid en een doordachte strategie. Wie moeten het alarm opvolgen? En wat moeten alarm opvolgers doen? Onze experts bieden advies en begeleiding rondom het opmaken van jouw alarmopvolg strategie.
Soorten alarmopvolging
Om personenalarmering in jouw organisatie te implementeren, is het belangrijk dat er wordt nagedacht over het proces van alarmopvolging. Er zijn twee manieren van opvolging:
Interne alarmopvolging
Hulpdiensten zijn niet altijd nodig. Soms is versterking van bijvoorbeeld collega’s voldoende om een situatie weer onder controle te krijgen.
Externe alarmopvolging
Het kan zo zijn dat je 24/7 wilt alarmeren. Dan kan externe alarmopvolging, bijvoorbeeld door een alarmcentrale, een beveiligingsdienst of interne beveiliging, een uitkomst zijn.
Alarmstrategie advies: een sterke strategie en duidelijk beleid voor alarmopvolging
Het verhogen van de arbeidsveiligheid met behulp van personenalarmering is een bedrijfsbrede inspanning. Soms is er extra hulp en ondersteuning nodig bij het bepalen van een goede strategie en een duidelijk beleid als het gaat om de implementatie en adoptie van personenalarmering. Onze experts helpen je graag op weg.
Tijdens de eerste sessie gaan we samen in gesprek over het belang van beleid. Vervolgens begeleiden we je aan de hand van het SAFE Apps alarm opvolgproces en het alarm opvolgmodel bij het vormen van een ijzersterke strategie. Het fundament voor het vergroten van de arbeidsveiligheid middels personenalarmering. De sessies zijn doelgericht en helpen je op een interactieve manier na te denken over zaken waar je normaal gesproken niet bij stilstaat, maar die in geval van nood écht geregeld moeten zijn. Denk aan: ‘Waar komt een alarm binnen?’ en ‘Wat is de volgorde van alarmopvolging?’.
Wat heb ik aan een beleid rondom de alarmstrategie?
Een krachtige strategie brengt verschillende voordelen met zich mee:
Veiligheid onderdeel van het primaire proces
Een duidelijk beleid rondom alarmopvolging geeft richting aan het handelen en leidinggeven binnen de organisatie. Dankzij dit beleid wordt arbeidsveiligheid opgenomen in het DNA van de organisatie. De sessies met onze expert zetten je aan het denken: ‘Hoe gaan we om met veiligheid en hoe maken we veiligheid onderdeel van onze agenda?’. Door de afgesproken richtlijnen en de eenduidige communicatie kunnen onveilige situaties in de toekomst eenvoudiger voorkomen worden.
Gebruikers worden omgevormd tot ambassadeurs
In het alarmopvolg model wordt voor iedere afdeling en/of medewerker bepaald wat zijn of haar taak is in geval van nood. Zo voorkom je dat medewerkers een afwachtende houding aannemen wanneer er alarm wordt geslagen. Iedereen heeft zijn plekje in het alarm opvolg proces én is daarvan op de hoogte. Dit zorgt voor discrete alarmopvolging.
Creëer duidelijkheid
Het kan zo zijn dat jouw medewerkers aan een personenalarm moeten wennen. Wij helpen je graag op weg zodat medewerkers zich snel vertrouwd voelen met het systeem. Door samen invulling te geven aan het beleid, wordt voor iedereen binnen het bedrijf duidelijk wat er van hen wordt verwacht. Zo weet je zeker dat jouw medewerkers op de juiste manier met het personenalarm omgaan.